Tranquil House

Tranquil House is a two storey semi-detached Victorian house in London.

Working within the strict requirements of a Conservation Area, this project sensitively combines traditional design with a contemporary intervention, seeking similarity through materials and maintaining a visual continuity.

The project entailed the reconfiguration of the ground floor, with particular respect for the original Victorian character, which distinguishes the front of the house and, a more contemporary open-plan living space at the rear where the proposed extension meets the private garden. Key to the projects success is the relationship between the living spaces and the garden; indoor and outdoor spaces merge harmonically.

Views from the front door to the proposed rear extension reveal the longitudinal development of the proposal. Walking towards the living spaces, the decrease of level allows to get a considerable ceiling height of 3.1m at kitchen and dining area. Tall, 4m fine framed glass doors at living room, allow uninterrupted views to the exterior, and a beamed ceiling leads the eye toward the garden.

The polished concrete floor of the living areas provides a uniform surface texture that continues into the garden, meeting vertical timber elements forming the extension. Timber posts and battens, both in Siberian larch outline the intervention enhancing the relationship between the house and the garden. The garden design features bespoke planters clad in sandstone.

Share