1 Lyric Square, W6 for Schroders

Client: Schroders

Size: GIA 134,024 Sq ft     NIA 100,656 Sq ft Offices

Status: Completed April 2018 to Category A 

Sustainability: BREEAM Very Good (target)

Awards: Shortlisted BCO Awards 2019, Recycled / Refurbished Workplace, Shortlisted AJ Retrofit Awards, 2019, Shortlisted INSIDE Awards, 2019

Lyric Square, in the heart of Hammersmith, is a 14-storey office building designed by Richard Seifert in the late 1970's as part of the Kings Mall development.  Little modernisation work had been carried out over the years, leaving it dated and tired.

Stiff+Trevillion were commissioned to re-imagine 1 Lyric Square and provide new Grade A workspace - of which 50% were pre-let prior to design work commencing with the remainder developed speculatively.  

Fundamentally changing the MEP strategy to floor by floor plant rooms in combination with new windows and facade systems, allowed the design team to convert previously under-utilised plant spaces at level 1 and 13 into high quality office accommodation. Reconfiguring the services within the existing office spaces removed the necessity for ceiling distribution, maximising the constrained floor to ceiling heights and improving views and natural day lighting.

Efficient planning of the cores and rationalisation of MEP services resulted in an NIA increase of 15%  within the same building volume.The majority of this additional space was delivered at the highest value 13th floor (in lieu of an old plant room) and at the first floor level that served to bridge the original vertical transition between the ground floor entrance and Level 2 offices. The new first floor offices also provided the opportunity to convert a servicing route into a spectacular roof terrace.

The buildings transformation was so compelling that the original 50% pre-let tenant decided to sign up to a 15 year lease on the whole building prior to Practical completion.

Share